Sosyal Medya

Güncel

Kanuni Süleyman’ın Zigetvar'daki mezarı düzenlenecek

1566'da Zigetvar kuşatmasında hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği yerin arkeolojik çalışmalarına yeniden başlanıyor.



Türkiye Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Macaristan'ın Pecs Üniversitesi tarafından 2 yıldan bu yana süren kazı çalışmaları geçtiğimiz yıl sonu sonuç vermiş ve Kanuni'nin iç organlarının gömüldüğü yer Zigetvar şehrinin 5 kilometre uzağındaki Üzüm Tepesi'nde tespit edilmişti.

AraÅŸtırmayı yürüten ekibin başındaki Pecs Ãœniversitesi'nden Prof. Dr. Norbert Pap ve BudapeÅŸte Bilimler Akademisi Profesörü Türkolog Pal Fodor Ãœzüm Tepesi'ndeki kazıda inceleme yaptı. Mezar hakkında mezar alanını ziyaret eden heyete açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Türkolog Pal Fodor, “Ä°ÅŸte bu yer 1566 yılının Eylül ayın 7'si gece yarısı 01.00-02.00 sularında vefat ettiÄŸi yerdir. Bu sırada askerleri kale kuÅŸatmasındaydı. Resmi Türk kaynaklarında yazan 'Emaneten topraÄŸa verildiÄŸi yer' 42 gün boyunca burada yattı. Ortada gördüğünüz bölüm sandukanın gömüldüğü yerdir. 42 gün sonra cesedini çıkartarak ceviz aÄŸacından yapılan bir sandukaya yerleÅŸtirdiler ve Ä°stanbul'a taşıdılar" ifadesini kullandı. Kanuni'nin oÄŸlu Sultan Selim'in emriyle 1575-1577 yılları arasında emaneten topraÄŸa verildiÄŸi yerde türbe yapılmasını emrettiÄŸini ve türbenin iÅŸte bu yerde olduÄŸunu açıkladı.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Pal Fodor, Kanuni Sultan Süleyman'ın 1566 yılında gömüldüğü yerin önünde olduklarını, Zigervar Kalesi'nin alınmasından yarım gün önce çadırında vefat eden Sultan Süleyman'ın cenazesi yıkanarak buraya gömüldüğünü, 42 gün toprakta kalan ve buradan çıkarılarak Macar krallarının kullandığı ağaçlarından yapılan tabutla ve top arabasına konarak İstanbul'a götürüldüğünü belirtti.

AraÅŸtırmaların başındaki ekibin baÅŸkanlığını yapan Prof. Dr. Pap, “Kazılarda ortaya çıkartılan altıgen formların 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinde ve camilerde yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. Kazılarda bulunan altıgen formlar buranın sultani bir yapı olduÄŸunu da kanıtlıyor. Cami ve türbe yan yana yapılmış. Yapılan ilk kazıda minarenin bulunamaması buranın türbe olduÄŸunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Türbenin büyüklüğünün 8 metreye 10 metre büyüklüğünde olduğunu söyleyen Pap, Türbenin gün yüzüne çıkarılması için teknik çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, kazıların ise önümüzdeki ay sonundan itibaren başlayacağını, Avusturya Hasburg İmparatorluğu'nun paralı askerleri mezardaki her şeyi talan ettiği için mezardan değerli bir eşya çıkmayacağını açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.